Laten we elkaar niet voor de gek houden, we zijn een kleine startup maar doen er nu al alles aan om voor de toekomst energie neutraal te worden. We moesten alles zelf doen, geen hulp van banken of andere financiers.
Met al dat vrij beschikbare geld dat door de ECB in de economie wordt gepompt zouden banken zich moeten schamen dat ze het geld niet laten rollen naar kansen en nieuwe werkgelegenheid. Alles blijft plakken” "bij grote investeerders”, de kleine ondernemer en de (soms uitgeputte) consument merkt er niets van.
Dus dan maar uit eigen middelen:
- 35 zonnepanelen op ons dak van de brouwerij;
- Naar rato volume brouwen bomen terug planten;
niet met wetenschappelijke formules, we moesten in onze haast alles bij elkaar googelen), uitgekiende formule volgt …tips welkom.
Het komt erop neer dat we per badge brouwen bomen terug planten en het liefst lokaal.
Die schenken we aan (bewezen) particuliere boomliefhebbers of aan de gemeente als dat niet te bureaucratisch is.
· De bostel als veevoer afvoeren nog niet mogelijk want er moet een certificaat zijn en we ondervinden dat veehouders niet steeds kleine hoeveelheden willen ophalen en dat snappen we. Dus we voeren het voorlopig af als groen afval.
· We kopen wel zoveel mogelijk lokaal/kleinschalig regionaal in. Dat scheelt heel veel en transport bewegingen. Voor ons komkommerbier willen we alleen maar lokaal tussen 100-150 komkommers per badge kopen.
· In de startup met stijgende energie en grondstof prijzen en met veel kosten moeten we nu al scherp inkopen om een biertje betaalbaar te houden, maar biologisch geteelde granen, hopsoorten en kruiden staan beslist op ons netvlies
· We bottelen op blik en niet op fles. Dat scheelt heel veel in opslag, transport, recycling, houdbaarheid en duurzaamheid. Uitsluitend hout gelagerde bieren gaan op fles